Logo liggande

Den digitala saluhallen

När vi pratar med matentreprenörer om deras verksamhet så är det alltid försäljning av livsmedelsprodukterna som är högst prioriterad på dagordningen. Det emotionella steget att starta en småskalig livsmedelsproduktion av någon sort är däremot steget som för det flesta är enkelt att ta. Att sedan kunna leva på sin verksamhet är ett helt annat typ av beslut - de rationella krafterna kickar in och beräkningarna måste stämma.

Som tur är så kommer digitaliseringen att hjälpa oss även här. Vår förmåga att bygga on-line communitys  och korta vägarna till konsumenterna kommer att framöver vara en viktig del i att lyckas med att driva en lönsam verksanhet. 

Reko-ringar ploppar nu upp överallt på Facebook och olika crowdfunding projekt, såsom MinFarm och Paradiset-butikerna knyter konsumenten närmare de lokala odlarna.

Det är just denna typ av säljkanaler som blir viktiga för de som nu överväger att investera i det odlingssystem som vi torgför i Norden. Att varje vecka kunna erbjuda lokalt nyskördade grönsaker, sallad och örter och sälja dem direkt via sociala media till slutkonsumenten kommer att bli ett allt vanligare inslag i våra städer framöver.

Det vi ser nu är bara början.

Kommentera gärna: