Logo liggande

Det är sent nu.

Ni som känner mig vet att jag i grund och botten är en positiv och gladlynt skit. Ser alltid mer möjligheter än problem och att allt går att lösa. Har som de flesta andra inte ägnat klimatfrågan och dess inverkningar mer än högst ett par timmars uppmärksamhet per år fram tills för några år sedan. Hade jag vetat det jag vet och ser idag hade jag förmodligen gjort annorlunda och tagit andra beslut vad det gäller mitt yrkesliv mycket tidigare i livet.
 
För första gången är jag pessimistisk, ja rent utav lite rädd, för kommande generationers framtid här på jorden. Vi har så här långt försökt fixa våra ”nya problem” med gamla, outvecklade och förlegade processer och det mesta av det som görs blir reaktivt och tar alldeles för lång tid.
Vi står i många stycken handfallna och lite förvånade till hur snabbt klimatproblemen eskalerar och våra slitna verktyg för att lösa de problem vi nu upplever, och de som väntar runt knuten, är både få och trubbiga.
 
Världsbefolkningen är långsamt på väg mot ett kollektivt självmord och de är de rika länderna som är de största bovarna. Allt pådrivet av en av de största dödssynderna - girigheten.
 
Det som nu behöver ske för att få ordning på situationen är något radikalt och det är något ingen av oss längre har vare sig tid eller rätt att blunda för.
 
Jag har ingen lista på 10 grejer du bör göra för att bidra till en klimatsmartare värld.
Men jag har en önskan och en uppmaning. Att du som läser det här tänker till igen.
Hur kan jag med min kunskap och kompetens bidra?
 
Min allvarligaste uppmaning och mitt rakaste finger pekar jag mot livsmedelsindustrin som globalt omsätter 65 biljoner SEK/år men som, hör och häpna, endast lägger 0,25% av detta på utveckling.  Utvecklingsområden saknas inte direkt heller när vi ser på statistiken. Idag kommer ca 30% av alla växthusgaser från tillverkning av maten vi äter och felnäring av jordens befolkningen kostar oss drygt 29 biljoner årligen.
 
Glädjande nog kommer digitalisering även här att hjälpa oss att skapa en både hälsosammare och hållbarare livsmedelsproduktion och det är därför food tech-branschen nu växer och vi på FutuFarm just nu satsar allt på att få vara en del i sökandet efter och utvecklingen av nya framtida lösningar. Vi vet att det vi gör leder till något bra.
 
Vi kan inte tillåta oss att resignera nu när denna urspårade resursfest snart är slut.
Nu behöver vi tänka om och satsa mer än någonsin på att rädda vår planet. Vi har nämligen ingen back-up planet som många verkar tro. I tillägg så är jag fast övertygad om att vi dessutom kan glömma all hjälp utifrån – vi är med största säkerhet helt ensamma i universum här på vårt lilla klot.

Harrie Rademaekers
CEO FutuFarm AB

Kommentera gärna: